Ostale aktivnosti

Arhiv aktivnosti

Arhiv aktivnosti v katerih je sodelovala Šolska skupnost.

UNICEF-ova in BIČEVSKA PUSTOLOVŠČINA

MIGATON

Od otroka za otroka!

 

KAJ JE MIGATON?

Cilj pohoda je bilo druženje otrok in mladih v naravi, rekreacija in zabava, na drugi strani pa tudi globalno učenje ter ekološko ozaveščanje. Med pohodom je potekalo neformalno učenje predvsem o globalnih temah, saj so morali učenci na vsaki postojanki opraviti eno nalogo. Na osnovi opravljene naloge so prejeli nalepko, ki so jo nalepili v MIGA-karton.

Zbrane nalepke so pomenile višino zbranih sredstev. Šola je namreč pridobila lokalna podjetja in obrtnike, predvsem pa starše otrok, da s svojimi donacijami sodelovali v projektu.

S projektom smo želeli spodbuditi učence, da s svojimi dejanji pripomorejo k zbiranju sredstev za pomoč njihovim vrstnikom po svetu. Obenem otroci osebno ne prispevajo iz svoje žepnine, pač pa so bili spodbujeni, da sredstva zbirajo od okoliških manjših podjetij, obrtnikov, pa tudi staršev.

Zbrana sredstva smo namenili Unicefovi akciji zbiranja sredstev za ruandske otroke, ki domujejo na ulici. Mali poulični  prodajalci, tatiči in berači so del običajne podobe v večini mest nerazvitega sveta. Za mnoge je ulica edini dom, ki ga poznajo. UNICEF Slovenija se je tokrat neposredno povezal s FIDESCO-m, organizacijo, ki v glavnem mestu Ruande – Kigaliju – skrbi za te otroke in jim poskuša nadomestiti dom, zagotoviti osnovno zdravstveno oskrbo, šolanje in usposabljanje za poklic.

Namen pohoda je bilo sodelovanje in ozaveščanje otrok. Zato je na pohodu lahko sodeoval vsak, četudi ni uspel pridobiti svojega sponzorja!

Med miganjem smo se navdušeno učili afriških plesov in pozibavanja z boki, zelo natančno izdelovali afriški nakit, se v ritmih afriških bobnov naučili pesmice v maternem – afriškem jeziku. In ko smo se utrudili, nas so afriške pravljice s svojimi junaki zazibale v domišljijski svet črne celine.

Gradivo za prenos:

Migaton (pdf)

Bobrove ustvarjalnice (pdf)

Spoznavanje otrokovih pravic (gradivo za delavnice; pdf)

 


OBISK EVROPSKE VASI

V torek, 10. maja 2011 smo si predstavniki šolske skupnosti osnovne šole Bičevje ogledali razstavo, na kateri so bile predstavljene države evropske unije. Odvijala se je v Ljubljani, na Hribarjevem nabrežju. Nekaj osnovnih šol, ki so sodelovale pri tem projektu, so predstavile 27 držav.

Sprehodili smo se mimo vrste stojnic, na katerih so bili razstavljeni različni predmeti značilni za posamezno državo. Lahko smo poskusili tudi tradicionalne jedi npr. italijanske špagete, ogrsko salamo, angleške mafine, grško solato, olive, sir in različne slaščice. Vsi sodelujoči so se zelo potrudili in odlično interpretirali vsak svojo državo. Najbolj so nas navdušile Italija, Avstrija, Belgija, Anglija in Luksemburg.

V sklopu projekta so se odvijale tudi različne prireditve. Vsaka šola se je na odru predstavila z glasbeno, plesno ali igralsko točko. Pritegnila nas je zanimiva ciprska igra čebelice, ki se jo igrajo tudi slovenski otroci, le, da se naša imenuje »ali je kaj trden most«. Zastopniki Velike Britanije so zaigrali odlomek Shakespearove drame Romeo in Julija, predstavniki Italije so zapeli dve italijanski pesmi ob spremljavi kitare, ki jo je igral njihov učitelj glasbe.

Povabljenih je bilo nekaj gostov: župan mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Janković, veleposlanik Grčije, predstavnica društva Rdeči noski in regijska koordinatorica projekta. Vse šole so izdelale zastavice, ki so krasile stojnice in smo jih lahko odnesli domov. Tako so zbirali prostovoljne prispevke za humanitarno organizacijo Rdeči noski, ki razveseljuje bolne otroke.

Na razstavi smo bili letos prvič, a ne zadnjič, saj nas je navdušila. Z veseljem bi naslednje leto pripravili svojo stojnico in sodelovali v tem projektu.

Anuška in Tala, 9.b


DAN ODPRTIH VRAT

Dan odprtih vrat se je odvijal v soboto 28. novembra 2010. Imeli smo prvo uro po četrtkovem urniku. Nato so začeli počasi prihajat obiskovalci. Na šoli so se odvijale različne delavnice. V delavnicah so sodelovali tako učenci kot starši. Izdelovali so božične izdelke, naravno pecivo, darilne vrečke, igrali šah in še marsikaj. Učenci iz šolske zadruge so poskrbeli za vse izdelke, ki so jih učenci z majhno pomočjo staršev izdelali in jih prodajali na stojnici, ki so jo dopolnili tudi z domačimi marmeladami, naravnim milom itd.).
Učenci iz šolske skupnosti smo pripravili igro »En svet«, pri kateri si moral ugotoviti, koliko svetovnega denarja pripada določeni celini ter koliko prebivalstva živi na določeni celini. Izdelovali smo zapestnice prijateljstva in iskali dom UNICEF-ovim punčkam iz cunj.

Ana Kregar


PLES PRIJATELJSTVA

Šolska skupnost je skupaj z Zavodom Enostavno prijatelji organizirala ples prijateljstva. Zraven dobre glasbe, so ples popestrili še srečelov, zabavne igre ter nastop profesionalnih plesalcev, ki so predstavili dve različni zvrsti plesov- shuffle in hip hop.


Mednarodna konferenca o otrokovih pravicah in zaščiti pred nasiljem

V okviru slovenskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope je v tednu otroka 6. in 7. oktobra 2009 v veliki dvorani Državnega zbora potekala mednarodna konferenca o otrokovih pravicah in zaščiti pred nasiljem, ki smo jo skupaj organizirali Državni zbor, Varuh človekovih pravic in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, njen častni pokrovitelj pa je bil predsednik države dr. Danilo Türk.

Na konferenci je nastopilo okoli 60 govorcev, med njimi predsednik države dr. Danilo Türk, predsednik Državnega zbora dr. Pavel Gantar, varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik, minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič ter minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik. Poglede na tematiko otrokovih pravic so predstavili številni domači in tuji strokovnjaki, med katerimi je bil tudi komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg.

Na konferenci so aktivno sodelovali tudi otroci in mladostniki, med njimi so bile tudi učenke naše šole – Nina, Ana, Špela in Zala ter mentorica Alenka Fajfar Gnezda. Sporočila so izrazili raznoliko, med drugim tudi skozi pesem, ples in druge kreativne načine.

Konferenca je bila razdeljena na tri vsebinske sklope: izobraževanje o pravicah otrok, pravica do zaščite pred nasiljem ter aktivnosti Sveta Evrope in Vlade Republike Slovenije na teh področjih. S konferenco so se odzvali na tiste teme glede otrokovih pravic, ki so v središču mednarodnih razprav, zlasti na promocijo otrokovih pravic skozi izobraževanje ter problematiko nasilja nad otroki. Predstavljeni so bili nekateri projekti za zaščito otrok pred nasiljem, ki jih izvajajo državne ustanove, nevladne organizacije ali šole.

Konferenca je prispevala k dvigu standardov na temo razprave o pravicah otrok.


“Jaz, ti, on … vsi imamo enake pravice, vsi smo otroci” – prireditev ob mednarodnem dnevu otroka

V znamenju ljubezni, spreminjanja sveta in spoštovanju do drugega je 20. 11. 2009 potekala prireditev »Jaz, ti, on … vsi imamo enake pravice, vsi smo otroci«, ki smo jo 19.11.2009 na OŠ Bičevje ob mednarodnem dnevu otroka pripravili učenci pod vodstvom koordinatorke Alenka Fajfar Gnezda, skupaj z Informacijskim uradom Sveta Evrope v RS in Zavodom Enostavno Prijatelji.

Program sta povezovali učenki šole Ana in Nina in skozi pogovore z zanimivim gosti spomnili vse obiskovalce na otrokove pravice. Posebej sta izpostavili pravico do šolanja, ki je mladim večkrat v breme, sami pa sta poudarili, da lahko vsakomur prav šolanje omogoči kolikor toliko varno prihodnost.

Otroke so svojimi nastopi navdušili veliki podporniki kampanj Sveta Evrope proti telesnemu kaznovanju otrok, proti diskriminaciji in proti predsodkom do Romov Tinkara Kovač, Nikolovski in Murat&Jose. Spregovorili so tudi o ljubezni, spreminjanju sveta in spoštovanju do drugega.

Ana in Nina sta na koncu vse prisotne še enkrat spomnili: »Otroci nismo majhni ljudje, z majhnimi pravicami!«


Europa Park

V šolskem letu 2006/2007 je bila šolska skupnost precej aktivna. Člani so spoznavali preko različnih projektov ter predavanj države iz celega sveta. Bolj malo smo se posvetili Evropi. Zato smo se na koncu šolskega leta odpravili v Nemčijo, Rust v Europa Park. Tam smo spoznavali države v Evropski uniji in sicer tako, da je vsak član šolske skupnosti predstavil eno državo. Torej smo skozi zabavo spoznavali različne države, njihove značilnosti ter kulturo in običaje. Mogoče se je kateremu od nas utrnila kakšna dobra ideja za akcijo, ki jo bi izpeljali v naslednjem šolskem letu, ko Slovenija predseduje Evropski Uniji. Spali smo v kampu in sicer v šotorih, kar je bilo za nekatere prvič a vseeno dobra in edinstvena izkušnja. Naša dvodnevna ekskurzija se je hitro končala. Bila je zabavna ter poučna, zato bi z veseljem v Nemčiji ostali še kakšen dan ali dva več.


Misijonska vas

Udeležili smo se projekta Misjonska vas – Medkulturnost in solidarnost v globalnem svetu. Misijonarska vas je bila postavljena v obliki petih kontinentov. Spoznali smo daljne kulture in civilizacije. Ogledali smo si predstavitve kultur in življenja ljudi na drugih celinah. Vključili smo se v delavnice, ki so jih vodili tudi gostje iz tretjega sveta. Spoznavanje sveta, življenja in kultur ljudi, ki živijo daleč od nas, je pomembno za vzgojo solidarnosti, odprtosti in sodelovanja.


 

Obisk zavetišča za zapuščene živali Gmajnice

Učenci naše šole so se udeležili akcije Domače živali niso igrače, ki se je odvijala v zavetišču za zapuščene živali Gmajnice.

Učenci Bičevja so se udeležili akcije Domače živali niso igrače, ki je kot celota opozorila starše in otroke, naj se za žival odločijo zavestno in v primeru, da imajo zanjo dovolj časa in primeren prostor.

Spodbudila nas je k razmišljanju, da ne bi za žival skrbeli le prvi teden, nato pa se izognili odgovornostim. Akcija nas je spodbudila tudi k ideji, da se najprej preizkusimo kot sprehajalci psov iz zavetišča in se šele nato odločimo postati lastniki.

Dogajanje sta popestrila Alya in Anžej Dežan, ki sta velika zagovornika pravic živali.

Na prireditvi so podelili 16 ton mačje in pasje hrane znamke Purina, ki je bila namenjena vsem zavetiščem po Sloveniji, da bi olajšala delovanje in skrb za zapuščene živali.


Obisk pri varuhu človekovih pravic Matjažu Hanžku

V petek 5.10. 2001 je imel g. Matjaž Hanžek na uradu Varuha človekovih pravic dan odprtih vrat za otroke. Prišlo je veliko šolskih otrok iz vse Slovenije. tja smo se odpravili tudi mi. Že takoj na začetku so nas prijazno sprejeli in nas napotili v sobo, kjer smo lahko s še nekaj drugimi otroki iz drugih šol gospodu Hanžku zastavili svoja vprašanja. Izvedeli smo nekaj res zanimivih podatkov, zaradi katerih sedaj povsem drugače gledamo na celoten sistem varovanja človekovih pravic kot poprej


Barvanje šolskih omaric

V soboto 2.12.2001 smo se zjutraj ob naravnost nemogoči uri zbrali v šoli z namenom, da spremenimo naše puste garderobne omarice v lepe, živopisane garderobne omare! Pograbili smo vsak svoj čopič, zavihali rokave in se neustrašno lotili dela! Najprej je bilo omarice treba seveda zbrusiti, kar pa je, verjemite težaško delo! Ampak po tem pa je prišel na vrsto zabavni del! Takoj po bojnem posvetu z našo pedagoginjo smo namreč začeli barvati vsak svojo omarico! Kar ne morem verjeti kako lahko navadne omarice pripomorejo k taki izboljšavi vzdušja v šoli! Vse kar vem je, da je bilo v ponedeljek na hodnikih slišati samo uuuaaaaaauuuuu-e in oooooooo-e!!!


Dan v Mladinskem središču Vič

Razkazali so nam svoje prostore, povedali, kaj delajo in kako poteka njihovo delo. Tudi sami smo imeli priložnost, da smo preizkusili nekaj njihovih metod preživljanja prostega časa. V MSV se v glavnem posvečajo otrokom, ki v popoldnevih ne vedo kam bi sami s sabo. Tam jim pripravijo programe in kot so nam povedali se jih otroci zelo radi udeležujejo! Je pa res, da je za celo Ljubljano, ta majhna ustanova, ki deluje v okviru Centra za socialno delo odločno premalo!!!